Konstikoppa – kiertävä teknologianäyttely .

Vallin Ikäteknologiakeskuksen Konstikoppa® on matkalaukun muodossa kiertävä teknologianäyttely. Sen avulla voidaan tutustua ja tutustuttaa ikäihmisiä pieniin laitteisiin, jotka voivat tehdä heidän arjestaan turvallisemman ja helpomman.

Konstikoppaan valitut laitteet ovat helppokäyttöisiä, eivätkä ne vaadi asennustöitä. Laitteet ovat helposti itse hankittavia ja kohtuuhintaisia; niiden hinnat ovat alle kymmenestä eurosta aina 250:een euroon. Jokaisesta esillä olevasta laitteesta jaetaan myös tietoa niiden hankintapaikoista ja hinnoista.

Kopassa on nyt mukana 17 laitetta, jotka helpottavat näkemistä, kuulemista tai muistamista sekä vaikuttavat turvallisuuteen. Mukana on myös kaksi matkapuhelinta, joista toinen on helppokäyttöinen älypuhelin ja toisessa on mukana turvaranneke, jolla voi hälyttää apua.

Parhaiten Konstikopan esittely tapahtuu pienryhmissä, joissa yksi toimii esittelijänä ja laitteet käydään yksi kerrallaan läpi osallistujien kanssa. Kopassa on mukana ohjeet esittelijälle sekä kaikista laitteista selostukset ja käyttöohjeet.

Konstikopan lainaaminen on ilmaista, mutta lainaaja maksaa sen lähetyskulut. Konstikoppa-matkalaukku lähetetään Vallista Matkahuollon kautta tutustumistilaisuuden järjestävälle taholle, joka lähettää sen tilaisuuden jälkeen takaisin samalla tavalla. Konstikopan lähetyskulut kustantaa lainaava taho ja kulut ovat noin 25-30 euroa/suunta.

Konstikoppa kehitettiin KÄKÄTE-projektissa Vallin ja Vanhustyön keskusliiton yhteistyönä vuonna 2013. Siitä lähtien Konstikoppa on kiertänyt nyt yli neljän vuoden ajan eri puolilla Suomea noin 120 paikassa. Tänä aikana siihen on tutustunut yli 3000 ikäihmistä ja heidän omaistaan.  

Lisätietoa Konstikopasta Vallin Ikäteknologiakeskuksen erityisasiantuntija Lea Stenbergiltä, puh. 050 323 5533, lea.stenberg@valli.fi. Konstikopan tilaukset toimistosihteeri Heidi Niemiseltä
puh. 050 330 5884, info@valli.fi