Miksi vanhoilta ei kysytä? . 22.06.2017 | Blogi | Kirjoittaja: Marja-Leena Nousiainen

Olemme useissa eläkeläisten ryhmissä pohtineet, miksi yli 75-vuotiailta ei kysytä mielipiteitä. Useimmat gallupkyselyt päättyvät 74 ikävuoteen, ja usein vastaukset on vieläpä kerätty nettipaneelilla. Tokihan joskus tutkimukset kohdistuvat myös vanhimpiin, mutta silloin on yleensä kyseessä jokin erillinen terveydenhuollon tutkimus vaikkapa lonkkamurtuman yleisyydestä.

Yli 75-vuotiaita on Suomessa noin puoli miljoonaa, ja vuonna 2030 heitä arvioidaan olevan jo 800 000. Eläköityneet ihmiset eivät ole pelkästään paljon puhuttu kuluerä ja kestävyysvajeen tuottaja, vaan pitävät monin eri tavoin yhteiskuntaa pystyssä: hoitavat lastenlapsiaan, omia iäkkäitä vanhempiaan ja maksavat veroja – olisipa kiva nähdä kokonaisverotuotos 65–104-vuotiailta! He osallistuvat kulttuurin ylläpitämiseen, toimivat vapaaehtoistyössä, osallistuvat politiikkaan ja järjestötoimintaan.

Jotkut satavuotiaatkaan eivät elämänsä aikana ehdi kulueräksi, mutta totta kai osa tulee terveyden- ja sosiaalihuollon asiakkaaksi ennen kuolemaansa – sitä en kiellä. Kannattaa kuitenkin miettiä, mitä tapahtuisi, jos kaikki yli 65-vuotiaat lopettaisivat kaiken edellämainitun tekemisen ja työn, vapaaehtoisen tai palkallisen. Pysähtyisikö Suomi?

Erityisen ärsyttävä oli taannoinen uutinen, jossa kerrottiin eräästä tutkimuksesta ja todettiin kohderyhmänä olleen äänestysikäiset eli 15–74 vuotiaat. Lapsia ollaan ennen ja jälkeen ns. äänestysiän, niinkö? Eikö yli 75-vuotiaan äänellä ole arvoa?

Tältä suurelta ja vaikutusvaltaiselta väestöryhmältä kannattaisi kysyä vaikka mitä! Ei vain lonkkaleikkauksista, vaan mitä moninaisimmista yhteiskunnallisista, elämää eri tavoin koskettavista asioista.

Marja-Leena Nousiainen
75-vuotias täysin palvellut eläkeläinen ja vähän ylikin

***

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n Ikäteknologiakeskus lisää ikäihmisten osallisuutta digitalisaatiossa ja teknologisoituvassa yhteiskunnassa. Ikäihmiset osallistuvat aktiivisesti Ikäteknologiakeskuksen vaikuttamis- ja asiantuntijatyöhön. Ikäteknologiakeskus nostaa ikäihmisten tarpeita ja toiveita yhteiskunnalliseen keskusteluun ja teknologian kehitystyöhön.